L'ARTICLE DEFINIT
1. Concepte i funció
L'article definit és una categoria gramatical que exercix principalment la funció de determinar un nom ja conegut. Formalment, precedix el nom i concorda en gènere i en nombre amb el substantiu del qual depén.
2. Morfologia
L'article definit presenta una variació de gènere i nombre: en singular, hi ha les formes el per al masculí i la per al femení, i en plural, els per al masculí i les per al femení.
3. Apostrofació
Com a regla general, els articles determinats el i la es reduïxen a l' quan la paraula que els seguix comença per vocal o h: l'avi, l'egua, l'invent, l'orgue, l'ull, l'hivern.
Esta regla general d'apostrofació de l'article presenta les següents excepcions:
- Davant d'un mot femení començat amb i o u àtones (precedides o no de h) es manté la forma plena de l'article la: la idea, la il·lusió, la hipòtesi, la història; la unitat, la universitat, la humitat, la humorada.
- Quan el mot següent comença amb una i o una u no vocàliques es manté també la forma plena de l'article, tant en masculí com en femení: el iaio, el ioga, el iogurt, el hiatus, el hioide, el uigur, el uombat; la iarda, la ionosfera, la hialita, la hiena. Excepció: l'ió.
- Davant dels mots una (referit a l'hora del dia), ira i host, s'usa la forma plena la: la una, la ira, la host.
- No s'apostrofa tampoc l'article la quan la paraula que precedix comença amb el prefix a- amb valor negatiu, si pot originar confusió per homofonia: la anormalitat, la asexualitat, la asimetria, la asincronia.
- Davant del nom de les lletres, no s'apostrofa mai: la a, la ene, la hac, la ele.
REMARCA: Davant de les xifres romanes i aràbigues, l'article adopta les formes apostrofades si quan s'escriuen amb caràcters alfabètics s'apostrofen: l'1 de gener (= l'u de gener); l'XI (= l'onze); d'1.000.000 a 2.000.000 (= d'un milió a dos milions).
4. Contracció
Els articles determinats el i els es contrauen amb les preposicions a, de i per. Les contraccions resultants són al, als; del, dels; pel, pels:
› Conta-ho al pare.
› Escriu als amics.
› El llibre del germà.
› La casa dels pares.
› Vingué pel carrer de la dreta.
› Va pels camins.
› En canvi, en el cas que l'article determinat s'haja d'apostrofar, no es fa la contracció:
› Telefona a l'advocada.
› Baixa de l'avió.
› Circula per l'altre carrer.
5. Remarques sintàctiques
Se suprimix l'article en els casos següents:
- Davant del nom dels dies de la setmana, quan es fa referència al dia al·ludit immediatament anterior o posterior respecte al moment en què s'enuncia:
› Diumenge anàrem al camp.
› Xavier vindrà dijous.
- Davant dels infinitius amb valor verbal:
› Beure alcohol no et resoldrà els problemes.
› Conéixer esta persona ha sigut un factor decisiu.
EXCEPCIONS: Hi ha molts infinitius substantivats que, com a tals, admeten l'ús de l'article: el berenar, el beure, el deure, el dinar, el dir, el dormir, l'entendre, l'esdevenir, l'esmorzar, l'ésser, l'haver, el menjar, el parlar, el poder, el riure, el saber, el somriure, el sopar, el viure i el voler.
- Davant de la conjunció que:
› Que anem a sopar no vol dir res.
› Que em digues estes coses em fa il·lusió.
Però l'article és correcte davant del relatiu que quan s'usa en oracions substantives de relatiu neutres o en adjectives amb elisió del substantiu:
› No sap el que diu.
› Porta'm el llibre que hi ha damunt de la taula i el (llibre)que es troba damunt del llit.
› Aniràs en el tren de les quatre o en el (tren) que ix a les set?