TÍTOLS DE DOCUMENTS

Els noms i adjectius que componen el títol d’un document oficial que té caràcter i estructura de nom propi s’escriuen amb majúscula, tant si s’especifica el nom complet com si no:
› S’ha redactat la Llei de Recuperació i Conservació dels Espais Naturals.
› L’article 23 de la Llei d’Ús (per Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià).

Igualment: el Codi Civil; el Codi Penal; el Codi de Comerç; la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú; la Constitució Espanyola, l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, el Decret de Condicions de Treball, la Llei de la Funció Pública Valenciana...
En canvi, s’escriuen només amb majúscula inicial la primera paraula dels documents encapçalats per un substantiu com llei, decret, resolució... que tenen un nom amb caràcter merament descriptiu. Es tracta de frases amb formes com Llei per la qual..., Decret de modificació..., Orde reguladora, Llei que modifica, Llei que regula, Resolució per la qual s’establixen, Informe sobre..., Resolució d’aprovació... (= per la qual s’aprova...), Orde de convocatòria... (= per la qual es convoca...), etc. Cal tindre en compte l’eventual existència de noms propis o noms d’altres documents en l’interior:
› Llei 21/2000, de 29 de desembre, per la qual es reconeix el dret a la informació concernent a la salut, l’autonomia del pacient i la documentació clínica.
› Llei 2/2006, de 23 de març, per la qual es crea el Consell General de Col·legis d’Òptics Optometristes.
› Llei 4/1999, de 13 de gener, de modificació de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
› Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals.
› Llei 11/2005 de 22 de juny, per la qual es modifica la Llei del Pla Hidrològic Nacional.
› Llei 7/1985, de 2 de abril, reguladora de les Bases del Règim Local.
› Decret 48/2006, de 7 d’abril, del Consell de la Generalitat, de modificació del Decret 100/1990, de 25 de juny, pel qual es va aprovar el Reglament dels òrgans de govern de l’Institut Politècnic Maritimopesquer del Mediterrani.
› Decret 50/2006, de 7 d’abril, del Consell de la Generalitat, de declaració del Parc Natural de Penyagolosa.
› Resolució de 7 d’abril de 2006, de la Universitat d’Alacant, per la qual es publica la relació provisional d’admesos i exclosos per a la provisió de places docents en règim de contractació laboral, convocades per Resolució de 8 de març de 2006.
› Orde de 14 de març de 2006, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es convoquen ajudes per a les organitzacions sindicals de personal docent no universitari que tenen implantació a la Comunitat Valenciana.

S’escriu amb majúscula només la lletra de la paraula inicial de les locucions com decret llei, reial decret, reial decret legislatiu, decret legislatiu, llei orgànica, proposta de resolució, projecte de llei, text refós, proposició no de llei, etc., quan encapçalen una denominació d’un document que no és un nom propi i on no figura la referència al número i any, sinó que té caràcter merament descriptiu:
› Reial decret pel qual s’establixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball.
› Llei orgànica per la qual es fixen les normes reguladores de protecció de dades de caràcter personal.
› S’ha aprovat el Text refós de la Llei de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
› Reial decret legislatiu pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

Tanmateix, s’escriuen amb majúscula tots els substantius i adjectius d’estes locucions quan formen part d’un nom propi: Llei Orgànica del Poder Judicial; Llei Orgànica de Règim Electoral General.

Quan algun d’estos substantius o locucions van acompanyats pel número de disposició i l’any, es considera que estes dades constituïxen, conjuntament amb el genèric, el nom propi del document, i s’escriuen amb majúscula tots els mots que precedixen el número i l’any, tant si apareixen complets els noms dels documents com si van únicament els genèrics acompanyats de la dita referència numèrica. Pel que fa als mots que segueixen, quan van expressos, el mes s’escriu amb minúscula, i la resta s’escriuen tal com faríem si no figurara el número; és a dir, amb majúscula tots els substantius i adjectius quan formen un nom propi, i amb minúscula quan es tracta d’expressions com pel / per la qual..., de modificació..., reguladora, que modifica, que regula, etc.
› Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, de Règim Electoral General.
› Reial Decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’establixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball.
› Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, per la qual es fixen les normes reguladores de protecció de dades de caràcter personal.
› Reial Decret Legislatiu 3/2004, de 5 de març, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
› En la Llei Orgànica 15/1999 s’establix que...
› En el Reial Decret Legislatiu 3/2004 es diu que...

Quan es fa referència al nom genèric d’un document mencionat anteriorment, per mitjà d’expressions anafòriques com este, l’esmentat, el dit, el mencionat, etc., s’escriu amb minúscula:
› Esta llei inicia els treballs del nou parlament.

També s’escriuen amb minúscula els plurals aglutinadors i les designacions genèriques de classes de documents:
› Les constitucions espanyola i italiana tenen moltes semblances.
› Era urgent la publicació tant de l’orde com del decret.
› Està estudiant les diverses resolucions sobre oposicions.
› Es va examinar dels codis Civil, Militar i Penal.